2024.03.28, Csütörtök

Zarándokhelyet épít Fejér megyében a Vértes Erdő

mti

2017.01.09. 16:57

A turisztikai fejlesztés mellett gyümölcsfeldolgozó és faáruház létrehozását tervezi az erdőkezelő cég, mely 45 ezer hektáron közel 400 embernek ad munkát.

Hirdetés

A tatabányai rendőrlakások fejlesztése mellett további beruházásokról számolt be az MTI-nek a Vértesi Erdő Zrt.-t irányító Kocsis Mihály.


Turisztikai, élelmiszeripari és faipari célok

A vezérigazgató a korábbi híreket megerősítve elmondta, újabb húsz, rendőröknek átadható szolgálati lakás kialakítását tervezik a cég központja melletti, használaton kívüli irodaházban. A nemrég kezelésbe vett kétszintes, nagykiterjedésű vasbeton épületben első lépésben néhány szoba felhasználásával erdei delikátesz boltot alakítottak ki, melyet havonta 300 vevő keres fel, forgalma egy év alatt meghaladta a 9 millió forintot. Ezt követte tíz újjáépített rendőrlakás átadása decemberben.

További beruházásként idén megvásárolták a 12. századi kerekszenttamási templomromot. A román stílusban épült, vastag falú kerektemplom Fejér megyében Gánt és Zámoly között egy domboldalon található, a felújítást követően zarándokhellyé, a vallásos turizmus célpontjává válhat.    

A társaság emellett gyümölcs- és húsfeldolgozóval, illetve asztalosipari faáruházzal bővíti majd a szolgáltatásait a tervek szerint.

 

Faapríték-hálózat: jövőre megduplázzák a termelést

Az igazgató a Vértesi Erdő Zrt. tavalyi beruházásairól is beszámolt: a társaság közjóléti tevékenységébe illeszkedve 2016 májusában Tatabányától délre, a Kis-Kopasz-hegyen egy 16 méter magas kilátót emeltek.

A vezérigazgató arra is kitért, hogy a társaság egyik legnagyobb vállalkozásaként egy faapríték előállító termelői hálózatot szerveztek. A 27 tagú integráció 400 embernek biztosít munkát a Dunántúlon. A tatabányai vállalat koordinálásával 2016-ban 80 ezer tonna aprítékot szállítottak a megyeszékhely távfűtését biztosító erőműbe és 60 ezer tonnát adtak át a Dunaújvárosi Papírgyárnak. Jövőre a termelt mennyiség elérheti a 160 ezer tonnát.


45 ezer hektáron közel 400 embernek adnak munkát

A Vértesi Erdő Zrt. 30 ezer hektár nagyságú, saját kezelésű vadászterületén lehetőséget kínál mind az öt hazai nagyvadfaj vadászatára. A társaság fafeldolgozó részlegében fűrészüzemi tevékenységgel, aprítéktermeléssel foglalkoznak, valamint boksában égetett faszenet készítenek, melyből meghatározó magyarországi termelőként évente 500 tonnát állítanak elő.    

A társaság a Vértes hegység, a Gerecse, a Császári-dombság és a Bakonyalja tájegységeken belül mintegy 45 ezer hektár állami tulajdonú erdőterület kezelője. 260 állandó munkatársat foglalkoztat, 2016-ban az erdőművelésben 130 közmunkás dolgozott. A cég éves árbevétele 2015-ben közel 6 milliárd forint volt.

Aktuálisfaipar