2024.03.29, Péntek

Veszélyben vannak a nem megfelelő vízmérőhelyekre beépített mérők

fejerviz.hu

2017.01.20. 08:38

Az elfagyott vízmérők száma egy hét alatt megduplázódott, és eddig közel 1300 bejelentés érkezett a Fejérvízhez. Vannak települések, ahol a hálózatba táplált vízmennyiség másfél, kétszeresére növekedett, így a szolgáltató azt javasolja, hogy mindenki rendszeresen ellenőrizze a saját vízmérőhelyét.

Hirdetés

Téves azt gondolni, ha túl vagyunk a nagy hidegen és még nem fagyott el a mérő, akkor megúsztuk. A mínuszok csökkenésével a vízmérőhely áthűlésének, átfagyásának az intenzitása ugyan csökken, de az elfagyás veszélye továbbra is fennáll. Ezért lehet, hogy még most sem késő az aknát, annak záródását ellenőrizni és a hőszigetelésről gondoskodni!

Ha a vízmérő elfagyott, tilos nyílt lánggal kimelegíteni! Ha a mérő üvege nem repedt el, vagy csak a cső fagyott el, meleg (és nem forró!) víz rálocsolásával lehet kiolvasztani, de a legcélszerűbb azonnal bejelenteni.

Székesfehérváron 22/535-829,
Bicskén és környékén 80/200-345
Ercsiben 80/919-003
Móron és körzetében 80/200-343
Sárbogárdon és térségében 80/919-004
Szabadbattyánban és környezetében 80/200-344

Az elfagyás kockázta még nagyobb, ha az ingatlanon nincs vízfogyasztás. Ilyenek  a hétvégi házak, építési telkek és ide tartoznak azok a nem lakossági felhasználók, (iskolák, üzletek, stb.) ahol a hétvégeken nincs vízhasználat. A védekezés itt is a vízmérő fagytól való megóvása, illetve a belső vízhálózat leürítése.
A csak hét végén nem használt ingatlanoknál megoldást jelenthet, ha egy csapot cérna vékony folyással nyitva hagynak, mert így már van vízmozgás a csőben.

Az igazi nagy kár akkor jelenik meg, ha az elfagyott mérők és belső hálózatok kiolvadnak. Ez az átmeneti kiolvadás a hétvégén megtörtént, és bizonyos, hogy sok helyen elfolyt a víz, mert vannak települések, ahol a hálózatba táplált vízmennyiség másfél, kétszeresére növekedett! A Fejérvíz javasolja, hogy ellenőrizze mindenki a vízmérőhelyét és nem lakott ingatlanát!

AktuálisFejér megyefagykárvízmérőrossz hőszigetelésFejérvíz Zrt.