2024.03.28, Csütörtök

Számítástechnikai eszközökkel járul hozzá a Fejér Megyei Önkormányzat az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetség Fejér megyei szervezetének támogatásához. Az adományokat Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke adta át.

Hirdetés

Dr. Molnár Krisztián, a sajtótájékoztatón bevezetőjében felemelőnek nevezte, hogy Sinka Jenő társaságában egy 56-os hőssel teázhatott, és akitől személyes visszaemlékezéseket hallhatott az 56-os eseményekről is. „Ahogy a 60. évforduló alkalmából rendezett közös városi és megyei rendezvényeken fogalmaztam: sajnos egyre kevesebb lehetősége van a mai fiataloknak arra, hogy az idő múlásával, a hatvan évvel ezelőtti események résztvevőivel találkozhassanak, élménybeszámolóikat meghallgathassák. Mára inkább a feljegyzések és dokumentumok maradnak. Az utókor felelőssége, hogy megőrizze, feltárja ezeket a dokumentumokat, a legautentikusabb források mégis azoknak a beszámolói, akik ténylegesen részesei voltak az akkori eseményeknek.”- hangsúlyozta az elnök. Dr. Molnár Krisztián elmondta: a jelképesen átadott lap-topnál a Fejér Megyei Önkormányzat és a szervezet között tágabb az együttműködés: faxot és nyomtatót is biztosítanak a részükre, illetve megállapodtak abban, hogy a jövő év elején ellátogatnak a szervezet programjaira, és anyagi támogatásban is részesíti az önkormányzat azokat. Azt szeretnék, ha a 60. évfordulón túl az 56-os hagyományok és események az utókor számára is megmaradjanak, - tette hozzá az elnök, aki végezetül sok sikert kívánt a szervezet munkájához.

Az „1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Fejér megyei szervezet elnöke megköszönte a Fejér Megyei Önkormányzatnak a szervezete számára nyújtott támogatást. Sinka Jenő bevezetőjében a szervezetet alkotó tagok sokszínűségét hangsúlyozta. Elmondta: a tagságot olyan emberek alkotják, akik életüket kockáztatták vagy megtorlás áldozataivá váltak az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak. Sinka Jenő a továbbiakban a támogatásért mondott köszönetét a szervezete által ellátott feladatok összetettségével indokolta. A szervezet fontos feladata a múlt örökségének dokumentálása, az adatok megőrzése és feltárása az utókor számára. Elődeik számos kiadványt állítottak össze a Fejér megyei és székesfehérvári eseményekről. Mint mondta: ebben a digitális világban ma már a kapcsolattartás egyik fő eszköze a világháló, amely az információ szerzés és csere bázisa. Ennek segítségével tartják a kapcsolatot a különböző szervezetekkel, kutatókkal, a levéltárakkal, múzeumokkal és szervezik programjaikat: a kiállításokat, a rendhagyó történelemórákat az iskolákban a fiatal generáció megszólítása céljából. „A jelenben jelen kell lenni. Jelen kell lenni a dokumentumokkal. Ehhez nyújtanak segítséget ezek az eszközök”- hangsúlyozta Sinka Jenő.

 

Aktuális1956-os forradalomFejér Megyei Önkormányzat1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetség Fejér megyei szervezete