2024.04.18, Csütörtök

Akár kertje madarainak számbavételével is csatlakozhat az Európai Madárfigyelő Napokhoz

mme.hu

2016.09.29. 09:10

Október első hétvégéjére hirdették meg az Európai Madármegfigyelési Napokat. Szerte az országban, természetesen a mi megyénkben is, remek programokon vehetünk részt október 1-jén, szombaton.

Hirdetés

Az Európai Madármegfigyelő Napokat a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. 

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel csábíthatnak ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

 

Verseny az európai országok között

Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

A megfigyelési eredményeket az MME központi e-mail címére ([email protected]) várják október 2., vasárnap délután 16.00 óráig. 

Fejér megyében is több helyszínen lesz szervezett túra, ahol szakemberek segítségével fedezhetjük fel környezetünk madarait, vagy részt vehetünk madárgyűrűzésen, ahol testközelből figyelhetjük meg tollas barátainkat.

Aki nem tud ilyen kiránduláson részt venni, de hozzájárulna Magyarország sikeres részvételéhez, úgy is megteheti,  hogy megszámlálja kertje vagy a közeli park madarait és eljuttatja észlelési eredményeit az MME-nek.

 

Vörösbegy gyűrűzés előtt. Fotó: MME/Bajor Zoltán

 

Fejér megyei helyszínek

Akinek van távcsöve, fényképezőgépe, ne hagyja otthon! Érdemes réteges ruházatban, terepcipőben jönni, és természetesen némi inni és ennivaló is legyen nálunk.

Helyszín: Dinnyési Fertő, Madárdal Tanösvény és Seregélyes Elza-major
Időpont: október 1. 7-19 óráig, október 2. 7-16 óráig.
Találkozó: Dinnyés, Rákóczi és Rózsa utca sarok, gólya fészek, illetve a régi vasútállomás környéke, valamint Elza-major, gyűrűző hely. Regisztráció a Madárdal Tanösvényen a gyűrűző helyen illetve Elza-majornál szintén a gyűrűző helyen.
Program: Madármegfigyelés és madárgyűrűzés. Mindkét napon lesznek hosszabb gyalogtúrák is Elza-majorba, illetve vissza Dinnyésre. A körtúrák időtartalma 3-4 óra;
További információ: Fenyvesi László, 30-663-4630, Polgár Márta 06-30 49-71-296

Helyszín: Lovasberény
Időpont: október 1. 7.00-17.00 óráig
Találkozó: okt. 1-én, Lovasberény, Hársfás út
Program: madármegfigyelés, madárgyűrűzés, a helyi iskola tanulóinak foglalkoztatása
További információ: Fiala Zsuzsanna 06-70 70-30-259

Helyszín: Agárdi Madárvárta
Időpont: október 1. 7-19 óráig, október 2. 7-16 óráig.
Találkozó: Agárd, Chernel István út 57.
Program: Madármegfigyelés, madárgyűrűzés, alkalmanként kenutúra a Velencei tavon.
További információ: Borsányi András, 30/838-97-85

 

AktuálismadármegfigyelésKiskunsági Nemzeti Park